Radio Bubamara Svrljig 96,5MHz

From the blog

Beč dobija autobuse bez vozača

Autobusi bez vozača će od 2019. godine saobraćati u Beču, saopštilo je predstavništvo glavnog grada Austrije u Beogradu.

Izvor: Beta

Taj projekat će finansirati Ministarstvo saobraćaja Austrije, a cilj je da autobuska linija sa autobusima bez vozača počne da funkcioniše u realnim uslovima  –  sa autobuskim stanicama, redom vožnje i s pravim putnicima.

Projekat počinje letos, a planirano je da prva takva autobuska linija počne da saobraća u gradskoj četvrti Aspern u Beču.

Kako je navedeno u saopštenju, već je u toku testiranje autonomnog mini-busa „Navya Arma“ sa električnim pogonom.

„Razvijamo rešenja za bezbednu interakciju putnika i autobusa. Želimo da ‘naučimo’ autobus kako da prepozna osobe i objekte“, rekao je Volfgang Ponvajser sa Austrijskog tehnološkog instituta.

U tom projektu će učestvovati Bečko saobraćajno preduzeće „Wiener Linien“, Austrijski tehnološki institut „AIT“ (Austrian Institute of Technologie), Upravni odbor fondacije za bezbednost u saobraćaju „KFV“ (Kuratorium für Verkehrssicherheit), Organizacija za kontrolu kvaliteta „TÜV Austria“, Siemens AG Oesterreich i francuski proizvodjač autobusa „Navya“.