NA MALA VRATA Ove zemlje PRODAJU EU PASOŠE ako imate dovoljno novca

U Limasolu, na južnoj obali Kipra, radnje sa imenima na ćirilici brojnije su od onih čiji su nazivi na lokalnom, grčkom jeziku. Luksuzne ruske jahte usidrene su duž obale, a u restoranima se uz boršč obavezno služi i votka. Ovaj region je finansijski procvetao i postao stecište velikog broja prebogatih Rusa koji su dobili pasoše EU.

Foto: Shutterstock

Kipar je dugo godina bio sigurna luka za ruske (a bogami i srpske) ofšor milijarde. Kipar, članica EU, uspeo je da pronađe mnogo sofisticiraniji način da zamaskira ogroman novac koji se sliva: Ako ne možeš da opereš ruski novac, operi Rusa, piše „Blumberg“.

Program je počeo 2013. godine, nakon kolapsa bankarskog sistema i duboke recesije. Od tada, strancima je omogućeno da za šesti meseci dobiju pasoš Kipra, u zamenu za najmanje dva miliona evra koji se investiraju u nekretnine na Kipru, ili 2.5 miliona evra uloženih u državne obveznice ili kompanije.

Od tada, Kipar je izdao oko 2.000 pasoša stranim državljanima, od čega je polovina otišla u ruke Rusa. Ministar finansija Kipra Haris Georgides potvrdio je ovu informaciju „Blumbergu“. Ekonomija Kipra doživela je pravi bum: oko 4 milijarde evra stranih investicija slilo se u budžet zemlje samo prošle godine!

Foto: Tanjug/AP Pasoš EU države Kipar dobijate za dva miliona evr

Pasoš EU zemlje poput Kipra je zlata vredan: omogućava putovanje bez viza u čak 147 zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Japan.

Zabrinutost u EU

Prodaja državljanstva EU izazvala je veliku zabrinutost u Briselu, ali i među borcima za borbu protiv korupcije, koji ističu da se na ovaj način „na mala vrata ulazi u EU“.

– Rusi i svi koji imaju kiparske pasoše a ne žive na Kipru zapravo na nefer način kupuju pristup EU. Davanje državljanstva bogatim ljudima samo zato što su bogati je protiv svih evropskih principa jednakosti – kaže za „Blumberg“ Mikloš Ligeti, direktor u mađarskoj podružnici „Transparensi internešnala“.

Foto: ATV / screenshot Rasprava u Evropskom parlamentu

Evropski parlament 2014. godine izglasao je neobavezujuću rezoluciju po kojoj „pasoš EU nikada ne bi smeo da postane roba kojom se trguje“. Tokom debate u Strazburu, rumunski poslanik Sebastijan Bodu glasno je protestovao:

– Pasoši EU daće bezviznu propusnicu bogatim Kinezima i Rusima. Svaki gangster ili oligarh moći će slobodno da vršlja kroz EU ukoliko ima dovoljno para na računu. To me žesti i rastužuje, jer takav kriterijum jednostavno nije pošten – rekao je tada Bodu.

Što se tiče Kipra, Bodu je donekle u pravu. Jedan od razloga zbog kojih Rusi kupuju kiparske pasoše je i taj što će na taj način plaćati manji porez, a istovremeno im je lakše da pomeraju novac po želji, jer banke to vide pre kao benigne lokalne transakcije nego kao potencijalno sumnjivo baratanje stranim kapitalom, ističe „Blumberg“.

Kipar ne haje: Taktika daje rezultate

Georgides kaže da kiparski program daje rezultate.

– Ekonomija je u 2017. porasla za 1.7%, a prošle godine za čak 2.8 posto, čime smo jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropskoj uniji. Uz to, broj ruskih turista porastao je za 65 procenata, od čega profitiraju hoteli, restorani, lokalni prodavci – kaže ministar finansija.

Veza sa Trampom i Rusima

Ruski novac na Kipru bio je i predmet istrage o navodnim vezama administracije Donalda Trampa i Rusije. Naime, bivši šef Trampove kampanje Pol Manafort koristio je kiparske bankovne račune za primanje novca od ruskog tajkuna Olega Deripske i ostalih ukrajinskih klijenata.

Foto: Tanjug/AP Pol Manafort

Sadašnji državni sekretar za trgovinu SAD, milijarder Vilbur Ros investirao je u Banku Kipra, čime je postao potpredsednik tada najvećeg zajmodavca u toj zemlji.

Kipar nije jedini

Malta za svoje državljanstvo traži 650.000 evra, plus ulaganje u nekretnine od najmanje 350.000 evra, kao i dodatnih 150.000 ulaganja u državne obveznice, ne zahtevajući znanje jezika i boravak u toj zemlji.

U prvih šest meseci 2015. godine Malta je dobila 200 novih državljana i tako inkasirala više od 430 miliona evra, navode podaci koje su sakupili istražitelji iz UN.

U Portugalu je proces kupovine državljanstva znatno komplikovaniji. Uz pola miliona evra ulaganja u nekretnine, potrebno je šest godina boravka u zemlji i tečno znanje portugalskog.

Foto: Tanjug/AP

Britanci ne daju državljanstvo, već „neograničenu dozvolu boravka“. Naravno, ukoliko uplatite dva miliona funti.

Ovi programi nazivaju se „zelene investicije“ i znatno pomažu građevinsku, ugostiteljsku i još poneku industriju u pojedinim zemljama Unije.