Nepoznata priča iz škole „Bora Stanković“: NOVAČE, IZVINI!

U vreme kada je Novak Đoković bio naš đak, nastavnici nisu imali mnogo razumevanja za njegove sportske obaveze. Ogrešili smo se o Novaka.

683966_novak-foto-zoran-loncarevic--1_ff

Sećaju se da je bio vredan i završavao sve na vreme

Ovako za „Blic” priča Zdravka Marjanović, direktorka OŠ „Bora Stanković” u Beogradu, koju je pohađao i sadašnji prvi reket sveta.Osnovna škola „Bora Stanković” na Voždovcu poznata je po tome što su u njoj prva znanja stekli kasnije poznati sportisti, glumci, političari… Na primeru Novaka Đokovića učitelji i nastavnici ove škole naučili su jednu veoma važnu lekciju. Novak je, bez obzira na svoje sportske obaveze, uspevao da savlada gradivo. Nažalost, nastavnici u to vreme nisu imali dovoljno razumevanja za njega.

– To nam je bila dobra lekcija. Prema današnjim generacijama smo mnogo tolerantniji. Naučili smo na njegovom primeru da treba da podržimo sportiste i da imamo maksimalno razumevanje za njihove ambicije – kaže direktorka. Ona dodaje da Nole nije mogao da polaže ispite po skraćenom programu, te da mu je to dosta otežalo školovanje.

– Da bi završio godinu, morao je da polaže razredni ispit. To je podrazumevalo obrazovanje komisije, a nastavnicima je to bila još jedna obaveza, pa nisu bili oduševljeni – priča Zdravka Marjanović. Pošto je nekada morao da izostane iz škole i po nekoliko nedelja, Novakovi roditelji su molili nastavnike da ga ispitaju pre vremena, kako ne bi ostao neocenjen. Novak je do petog razreda išao redovno u školu, a ostale razrede završio je vanredno.

684791-novak-djokovic

Nekada običan đak, danas svetski šampion

Razredni starešina, nastavnica srpskog jezika Slavica Stanković nije ni mogla da pretpostavi da će Nole postati prvi reket sveta.

 

– Ko je mogao da pretpostavi tako nešto? U to vreme bilo mu je teško da trenira i da ide u školu istovremeno. Ja sam saznala od njegove mame da trenira tek kasnije, nikada se nije hvalio – seća se Novakova razredna. Kako kaže, danas najbolji teniser planete bio je disciplinovan i završavao je obaveze na vreme.

– Ja sam tada bila početnik. Nismo imali razumevanja za njega u tom smislu da nam je obrazovanje bilo na prvom mestu, a sport nakon toga. Imao je tretman poput svakog drugog učenika – priča Stankovićeva. Ona se priseća da je Nole uvek bio poseban, da nije ušao u konflikt ni sa kim.
– Bio je omiljen u društvu iako nije imao mnogo vremena za druženje. Slobodno vreme koristio je da uči i da se odmori – priča nastavnica.

Budući sportisti, glumci, pisci…
Mnogobrojni sportisti pohađali su ovu voždovačku školu, a među njima su i karatistkinja Tanja Petrović, vaterpolisti Filip Filipović, Živko Gocić i Jugoslav Vasović, košarkašice Jelena Maksimović i Nataša Kovačević. U klupama „Bore Stankovića” bili su i glumice Bojana Maljević i Anita Mančić i dramaturg Biljana Srbljanović. Bilo je i budućih političara, kao što je Vuk Jeremić, koji će postati šef srpske diplomatije.

Vuk Jeremić još može da ispuni želju
Slavica Damjanović je bila učiteljica Vuka Jeremića i Nataše Kovačević, i kaže da su bili izuzetno dobri đaci.
– Vuk mi svake godine čestita 8. mart. Bio je dobar đak i vrlo milo dete. Sećam se da je u petom razredu, kada smo ga pitali šta želi da bude kada odraste, rekao „predsednik Srbije” – priča s osmehom Slavica.