U pripremni iseljenje železnice iz centra Niša

Do kraja 2018. godine, kada bi trebalo da počne izgradnja nove železničke trase i zaobilaznice prema srpsko-bugarskoj granici, biće otkupljeno čak 1.700 parcela kroz koje će prolaziti pruga. 

Ова пруга ће бити измештена (Фото С. Лазаревић)

Decenijama najavljivano iseljenje železničke pruge Niš – Dimitrovgrad – srpsko-bugarska granica iz niškog gradskog jezgra konačno je ove zime počelo da se realizuje. Posle potpisivanja ugovora o izradi projekta preparcelizacije zemljišta, ugovor su potpisali predstavnici Direkcije za izgradnju grada i preduzeće „Geodeta” iz Obrenovca. Predstavljen je ambiciozni plan izgradnje nove železničke trase, tj. zaobilaznice oko Niša na međunarodnom železničkom koridoru.

Gradonačelnik Darko Bulatović rekao je da su ovaj ugovor i prvi radovi na iseljenju pruge iz grada od posebnog značaja.

– U ovoj i sledećoj godini u planu je prenamena i preparcelizacija zemljišta na severoistoku grada, što podrazumeva ogroman posao regulisanja pravno-imovinskih odnosa sa vlasnicima parcela na području gde će zaobilaznica prolaziti. Reč je o 1.700 parcela koje će biti pripremljene za eksproprijaciju, posle koje će biti stvoreni uslovi za konačno rešenje gorućeg pitanja za grad, za izmeštanje pruge iz niškog gradskog jezgra. Za ove namene, tj. za izradu projekta predviđeno je izdvajanje 15 miliona dinara iz gradskog budžeta Niša. Istoga časa kada taj deo posla bude završen neće više postojati nikakve smetnje i započeće izgradnja planirane trase nove zaobilaznice – rekao je gradonačelnik Niša.

Protokol za realizaciju projekta iseljenja železničke pruge iz niške centralne gradske zone potpisali su još 2012. godine predstavnici Niša, Vlade Srbije i Evropske unije. U međuvremenu Državna reviziona komisija podržala je ovaj projekat, a srpska vlada donela je odluku o proglašenju izgradnje železničke zaobilaznice oko Niša javnim interesom.

Samim tim odlučeno je da će iz republičkog budžeta biti izdvojena najznačajnija sredstva za realizovanje ovog projekta. Za otkup, tj. eskproprijaciju parcela kroz koje će nova trasa pruge prolaziti planirano je izdvajanje oko 15 miliona evra, jer će prenamenom biti obuhvaćeno čak oko 90 hektara zemljišta.

Najveći broj parcela je u privatnom vlasništvu i prema preliminarnim podacima oko 2.200 vlasnika dobiće novčanu nadoknadu za eksproprisano zemljište. A sve parcele koje su planirane za prenamenu nalaze se duž nove trase pruge od sela Popovac, na severu, do Proseka i Sićeva, na istoku.

Kako je rečeno, proglašenjem javnog interesa nad ovim zemljištem u svaku parcelu državni organi i graditelji mogu nesmetano da uđu. Nezvanično se govori da će cena nadoknade za oduzeto zemljište tokom izgradnje istočne železničke zaobilaznice oko Niša, zavisno od opterećenosti i zone u kojoj se parcele nalaze, biti od 300 do čak 5.000 dinara po kvadratno metru.

Ukoliko, međutim, vlasnici parcela ne budu zadovoljni ponuđenom nadoknadom, mogu pokrenuti postupak pred redovnim sudom. Međutim, neće moći da usporavaju ili ukoče izgradnju, rečeno je u Nišu. Nova trasa pruge i istočna železnička zaobilaznica oko Niša duga je 22 kilometra i prema realnim procenama njena izgradnja koštaće oko sto miliona evra.