Radio Bubamara Svrljig 96,5MHz

From the blog

Vučić počasni građanin Svrljiga, odbornici pitaju zašto

Odbornici vladajuće većine u Skupštini opštine Svrljig usvojili su odluku kojom će na Dan opštine, 8. maja, premijeru i izabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću biti uručeno najveće priznanje Opštine, Povelja počasnog građanina.

Foto; Svrljiške novine

Kako piše u obrazloženju, Povelja počasnog građanina se dodeljuje „premijeru Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću za razvoj, unapređenje i pomoć opštini Svrljig na svim nivoima“.

I pored toga što je šef opozicione odborničke grupe SPS-NS-NSS Raco Mentović podržao ovu inicijativu, odbornik SPS-a Lazar Vukadinović izričito je bio protiv toga da se ovo priznanje dodeli Vučiću.

„Povelja počasnog građanina opštine Svrljig dodeljuje se građanima, odnosno pojedincima za dela koja su doprinosila i doprinose jačanju ugleda opštine i za dela koja ostaju u stalnoj baštini opštine kao trajna vrednost. Mene interesuje na osnovu kojih kriterijuma je Aleksandar Vučić predložen da dobije Povelju počasnog građanina?“, pitao je Vukadinović.

Uz podsećanje da je premijer dva puta bio u Svrljigu, Vukadinović kaže da ne zna kakvu je to trajnu baštinu Vučić ostavio Svrljigu, osim, kako kaže, „nekih obećanja“.

„Možda je trajna baština i to kada je bio u selu Prekonoga, pa su njegovi telohranitelji ispreturali kuću koju je posetio, možda je to trajna baština, ja ne znam“, rekao je Vukadinović.

Pored Vukadinovića, i odbornik Demokratske stranke Milan Videnović ogradio se od ove odluke, pojašnjavajući da će ostati neutralan po tom pitanju „sve dok se ne razjasni umešanost Aleksandra Vučića kao tadašnjeg ministra informisanja u smrt šesnaestoro radnika RTS-a stradalih prilikom bombardovanja zgrade Javnog servisa 1999. godine“.